Ako raňajkujete Vy?
"Raňajky s obsahom karbohydrátov"
Po ráne spôsobia jednoduché karbohydráty (sladké rafinované cereálie, biele pečivo, toasty, atď.) okamžitý vzostup hladiny cukru v krvi, a táto zásoba cukru navyše musí byť v organizme nejako vyrovnaná. Prebytok cukru, ktorý nie je spotrebovaný pre energiu, je premenený a uskladnený ako tuk. Následkom toho klesá hladina cukru v krvi a telo si žiada ďalšie karbohydráty. Tento cyklus sa opakuje 2-3 krát denne. Je to negatívny cyklus, ktorý je jednou z najčastejších príčin vzniku nadváhy a množstva ďalších zdravotných ťažkostí.
"Vynechávanie raňajok"
Pokiaľ vynecháte raňajky, hladina cukru v krvi klesne pod normálnu úroveň a to pre vás znamená útok chuťových buniek a pokles energie. Znovu obraciate pozornosť k jednoduchým karbohydrátom, aby ste dosiahli rýchleho zvýšenia energie. Jednoduché karbohydráty spôsobia rýchly vzostup hladiny cukru v krvi a tento prebytok musí byť v organizme nejako vyrovnaný. Prebytočný cukor sa premieňa na tuk. Tento cyklus sa opakuje 2-3 krát denne. Je to negatívny cyklus, ktorý je jednou z najčastejších príčin vzniku nadváhy a mnoho ďalších zdravotných problémov.
"Raňajky s vyváženým množstvom proteínov"
Takéto raňajky zásobujú organizmus všetkými nevyhnutnými živinami a energiou, bez toho že by spôsobili zvýšenie hladiny cukru. Pomáhajú predchádzať vzniku závislosti na cukrom preplnených karbohydrátoch v priebehu dňa. Týmto spôsobom zostávajú chuťové bunky pod kontrolou, túžba po karbohydrátoch (čokoláda, maškrtky, pečivo, rýchle občerstvenie, perlivé nápoje, atd.) mizne a organizmus na získanie energie využíva vlastné zásoby uskladneného tuku.